Denne side understøttes ikke optimalt i Internet Explorer. Vi anbefaler derfor, at du benytter en anden browser (fx Google Chrome, Edge, Firefox etc.)

Hvordan vælger jeg det rigtige arbejdstøj?

Logo

Hvordan vælger jeg det rigtige arbejdstøj?

Vi har beklædning til stort set alle former for erhverv. Fra all-round beklædning til servicepersonale og byggebranchen over specialbeklædning til eksempelvis fødevareindustrien – eller til dig, der arbejder med brand og redning.

Her er en liste over de mest almindelige materialer og deres særlige egenskaber. Ligeledes kan du se hvilke godkendelser der dækker over hvad.


Matrialer
 

Akryl

Foruden polyester og polyamid findes en anden meget anvendt syntetisk fiber, nemlig akryl. Akryl ligner meget de to andre syntetiske fibre, men anvendes oftest i strikkede produkter så som hatte og handsker.

  • Komfortabelt og ekstra slidstærkt
  • Lavere vægt
  • Høj farveægthed
  • Ikke tendens til at krympe

 

Bomuld

Bomuld er et naturfiber med god slidstyrke, der udvides i våd tilstand. Fordelen ved bomuld er, at det ofte opleves som smidigt og behageligt at bære mod kroppen. Bomuldsfiber tåler høje vasketemperaturer, hvilket også kræves for at få det rent.

  • Smidigt og behageligt at bære
  • Tåler høje vasketemperaturer

 

CoolMax® 

Et materiale i polyesterfiber. Hver fiber har fire ”kanaler”, som har en større overflade end en almindelig rundfiber. Dette øger stoffets evne til at bortlede fugt fra kroppen og ud til stoffets yderside.

 

Cordura®

Et meget slidstærkt polyamidmateriale fra DuPont®. Riv- og slidbestandigt.

 

Merino uld

Uld er et naturfiber som består af proteinet keratin. Takket være fiberens krympning indeholder uld meget luft, hvilket skaber gode isolerende egenskaber samt høj elasticitet. Uldfibrene har en god sugeevne, men i modsætning til bomulden, kan den optage ca. en tredjedel af sin vægt uden at det føles fugtigt. I dag efterbehandles ulden under produktionen og krymper ikke ved vask.

  • Gode isolerende egenskaber samt høj elasticitet
  • God sugeevne

 

Polyamid

Polyamid er den stærkeste af de syntetiske fibre – og stærkere end polyester i forhold til sin vægt. Udover slidstyrken er lighederne mellem polyamid og polyester mange, men farveægtheden er noget lavere for polyamid. Derimod er den bedre i forhold til at absorbere fugt. Fiberen har en dårligere kemikalieresistens og smelter ved brand.

  • Komfortabelt og stærkeste af de syntetiske fibre
  • Lavere vægt
  • Mellem farveægthed
  • Ikke tendens til at krympe
  • God fugtabsorbering

 

Polyester

Polyester er et syntetisk fiber som, sammenlignet med bomuld, er ekstra slidstærk. Dette betyder at materialevægten kan være lavere men stadig bibeholde slidstyrken. Fiberen har desuden høj farveægthed. Polyester har også andre fordele, så som lav sugeevne og har ikke tendens til at krympe. Ved at blande polyester og bomuld kan man få et materiale der er både meget komfortabelt og slidstærkt. Yderligere er polyester syre-resistent og kan således med fordel anvendes i beklædning til eksempelvis ambulancepersonale, som på ulykkessteder kan udsættes for batterisyre. Polyester smelter ved brand.

  • Komfortabelt og ekstra slidstærkt
  • Lavere vægt
  • Høj farveægthed
  • Ikke tendens til at krympe
  • Syre-resistent
  • Lav suegevne

 

Særlige systembetegnelser


ZIP-IN gør det let at holde en behagelig temperatur og altid være korrekt klædt på. Modellér mærket med giver dig mulighed for nemt at forvandle dit produkt. Kombiner fx skaljakken med et varmere for. Valgfriheden er stor med ZIP-IN-System.

Godkendelser

EN 340: 2004 - Beskyttelsesbeklædning til generelle krav. 


 EN 342 / AC:2008 - Beskyttelsesbeklædning til kulde og temperaturer lavere end -5°C – fx. isolerende beklædning til anvendelse i køle-/frysehuse. Krav til beklædning inden for denne standard omfatter: Varmeisolering testes på en bevægelig termisk mannequin, luftpermeabilitet/vindmodstand samt vamddamp modstand eller "åndbarhed". 


 EN 343 - Beskyttelsesbeklædning mod påvirkning af regn og andet nedbør (fx regn, snefnug), tåge og fugt. Det optimale niveau af vandbeskyttelse og beskyttelse mod vind støtter den menneskelige termostatreguleringsproces. Vandbeskyttelse – klasse (X = 1, 2, 3) og åndbarhed – klasse (Y = 1, 2, 3).


 EN 469 - Beskyttelsesbeklædning til brandmænd til brandbekæmpelse, redningsaktioner og katastrofer. Piktogrammet gælder beklædningens præstation i forhold til beskyttelse af brugeren under røgdykning.


 EN 471 -  Beskyttelsesbeklædning med stor synlighed. Synlighedsbeklædning består af fluorescerende materiale samt reflekterende
materiale. Der er krav til farve, luminansfaktor, farveægthed, styrkeegenskaber på stoffet, refleks placering og til refleksens reflekterende egenskaber. Det inddeles i 3 klasser: 1 – 2 – 3, hvoraf klasse 3 har højeste synlighed. Det er arealkrav til det fluorescerende stof og til refleksen der afgør klassen:

  • Klasse 1: 0,14 m2 fluorescerende stof og 0,10 m2 refleks
  • Klasse 2: 0,50 m2 fluorescerende stof og 0,13 m2 refleks
  • Klasse 3: 0,80 m2 fluorescerende stof og 0,20 m2 refleks

Desuden findes refleksen i to klasser, hvoraf refleks klasse 2 er bedst og det der anbefales. Alt synlighedsbeklædning er mærket med piktogram, hvor øverste tal angiver synlighedsklasse og nederste tal refleksklassen.


 DS / EN ISO 14116 - Skal beskytte brugeren mod kortvarige flammer og ild således tøjet ikke bryder i brand, men hvor kun et hul kan opstå. Derfor skal brugeren, hvis yderbeklædningen
kun er godkendt i index 1, altid have noget brandhæmmende inden under, som minimum er index 2. Tidligere var EN533 kun rettet mod test af selve materialet, nu kræver EN 14116 test af hele PPE produktet, herunder: strækstyrke, rivstyrke, sømstyrke og garanti på flammehæmmende egenskaber efter gentagen vask. Samme 3 index som ved den gamle standard, index 3 er den højest opnåelige. 


 EN ISO 11612 : 2008 - Beskyttelsesbeklædning mod ild og varme, det er til industriarbejdere som udsættes for ild og varme, fx på en boreplatform. Beklædningen skal beskytte brugeren mod åben ild, strålingsvarme, kontaktvarme og små smeltede metaldryp. Der er 5 kritererier for klassificering af beklædning iht. denne standard: begrænset flammespredning (A), varmeoverførsel (B), varmestråling (C), beskyttelse mod smeltet aluminium (D) og beskyttelse mod smeltet jern (E), eller en kombination af disse. Udover klassificeringskode A til E, er beklædningens ydeevne kategoriseret i niveauerne 1 til 5. Jo højere ydeevnen er, desto højere er den respektive beskyttende effekt. Vores brandsikrede arbejdstøj sikrer dermed brugeren i høj sikkerhed i arbejdet med ild og varme. 


 EN 1149 - Beskyttelsesbeklædning med elektro- og antistatiske egenskaber, der beskytter mod pludselige udladninger af elektrostatisk energi. Den anvendes, hvor der er risiko for, at statiske gnister kan antænde brandbare substanser som fx gas eller olie.


 EN 10732-2 - Beskyttelsesbeklædning mod radioaktiv forudrening.


 EN 14126 - Beskyttelsesbeklædning mod smitsomme agenter. 


 EN ISO 11611 : 2007 (EN 470-1 + A1 : 1998) - Beskyttelsesbeklædning, der skal beskytte brugeren mod svejs og  små smeltede metaldryp samt kortvarig kontakt med flammer og ultraviolet stråling.


Form is not valid - Please fill required fields. Error - contact administrator.